< Terug

Depressie is geen persoonlijk defect…

Depressie is geen persoonlijk defect…

En dan lees ik in het laatste hoofdstuk 'Thuiskomen' van het boek 'Verbinding Verbroken' van Johann Hari:

'Ik zou de jongen die ik was willen vertellen… Je bent geen machine met defecte onderdelen. Je bent een dier aan wiens behoeften niet wordt voldaan…in onze cultuur zijn we redelijk goed in het vervullen van lichamelijke behoeften, want vrijwel niemand sterft hier nog de hongerdood, en dat is een buitengewone prestatie. We zijn echter heel slecht geworden in het voldoen aan psychologische behoeften, en dat is een cruciale reden waarom jij - en zoveel mensen in je omgeving - angstig en depressief zijn. Je leidt niet aan een chemische onbalans in je brein. Je lijdt aan een sociale en spirituele onbalans in onze manier van leven… Het is niet je brein, het is je pijn…Ik weet dat het moeilijk te aanvaarden is, zou ik hem vertellen, omdat ik weet hoe diep en pijnlijk je verdriet is. Maar dat verdriet is je vijand niet, hoe erg het ook is… Dat verdriet is je bondgenoot - het zorgt dat jij je leven niet verspilt en wijst je een weg naar een leven dat meer voldoening geeft.'

Een prachtig boek over de zoektocht naar wat depressie en angststoornissen echt veroorzaakt - en wat ze kan verhelpen. Een boek dat depressie als een maatschappelijk probleem neerzet en niet als een individueel probleem. Over verbroken verbindingen met zaken die voor elk van ons van wezenlijk belang zijn. Zinvol werk, zinvolle waarden, verbinding met een gemeenschap, verbinding met de natuur, gerespecteerd worden, emotionele veiligheid, schaamte en verdriet mogen loslaten en mogen rouwen om wat verloren is.

Een boek dat ook mij raakt, omdat ook ik de wanhoop en de angst ken. En soms nog verward kan raken van hoe we in deze wereld de perfectie van de billboards en (sociale) media schreeuwen en intussen steeds verder van elkaar verwijderd raken. En waardoor ik mij soms in vertwijfeling afvraag 'ben ik nou gek geworden?'.

Een boek ook dat hoop biedt. Dat laat zien dat op individueel niveau het herstellen van verbinding met jezelf en de omgeving mogelijk is. Door het uitspreken van je levensverhaal tegen een emotioneel beschikbare en veilige ander, oordeelsvrij. Door het hervinden van het gevoel ertoe te doen en iets bijdragen aan een doel dat groter is dan jijzelf. Dat door het herstellen van verbinding angst en depressie verminderen of zelfs verdwijnen en mensen weer op eigen kracht verder kunnen.

Vragen over hoe coaching kan helpen bij depressiviteit? Klik hier!

Depressie is geen persoonlijk defect…