< Terug

Geraakt door 'de ballerina van Auschwitz'

Eger-1Op 4 mei ontmoette ik, samen met een aantal leden van de Kingsmen, Dr. Edith Eva Eger. Auschwitz overlevende, schrijfster van het boek 'De Keuze' en befaamd psychotherapeute die nog steeds actief is in de begeleiding van cliënten.
Het werd een indrukwekkende ontmoeting met een vrouw die mij hielp om de cirkel rond te maken en de gevangenis in mijn hoofd te verlaten.
 

Ogen vol liefde en vuur

Als ze binnenkomt in het Klooster van de Benedictijnen in Oosterhout (NB) komt ze ons allemaal een hand geven. Ik ben als tweede aan de beurt. Ze geeft me geen hand, maar pakt beide handen vast en kijkt me indringend aan. Ik kijk in een paar liefdevolle en vurige ogen. Ze krijgt een warme ontvangst van de hele groep en ze neemt de tijd om iedereen te begroeten. Ongelofelijk, deze vrouw die een dag of 5 eerder nog bij Oprah Winfrey in haar show zat, op vrijdag 3 mei als popster ontvangen werd in een bomvol Figi-theater, is hier op haar gemak een rondje aan het maken.

Eger-3
Tijdens een gesprek met de groep (Kingsmen en kloosterlingen), geleid door Jakob van Wielink, gaat ze vooral in op wat het is om mens en partner te zijn. Ze focust ook op mannen, wat is het verschil tussen 'male' en 'man'. Vooral bij mannelijke leiders/vaders/partners geeft ze aan dat het vermogen emoties te tonen, emphatisch te zijn 'de mannen van de jongens scheidt'. Ook over het volgen van je roeping en focus houden is ze heel duidelijk: 'God gave us temptation to help us practice everyday to make the right choices'. Ga je voor de 'gemakkelijke weg' of kies je de 'lastige route' - en welke gaat je het meeste helpen?  Als je focus wilt houden op wat jij belangrijk vindt en op hoe jij iets kunt betekenen voor een ander, is kiezen voor de makkelijkste weg meestal niet de juiste keuze.

Oordeelsvrij luisteren

Haar boek 'De Keuze' gaat ook over keuzes maken. Feiten kun je niet veranderen, de manier waarop je er emotioneel mee omgaat wel. Na Auschwitz heeft 'Edie' Eger zich als therapeut gericht op het begeleiden van mensen met PTSS en andere door verlies veroorzaakte thema's. Ze is er erg duidelijk over: we plakken te snel een sticker op mensen. Veel 'psychische stoornissen' zijn op te lossen als een veilige en emotioneel beschikbare ander naar het verhaal luistert. Zonder oordeel en zonder het 'op te willen lossen'. 'Ik ben hier niet om je problemen op te lossen, maar om je emoties gezelschap te houden' zo stelt ze richting haar cliënten.

Vergeving

Ze spreekt ook over vergeving. Volgens haar gaat dat over rouwen om wat er was, rouwen om wat er niet was en de hoop opgeven dat het verleden anders wordt. Waarmee je niet degene die je vergeeft een plezier doet, maar jezelf. Deze vrouw die kan zeggen 'Auschwitz was voor mij een klaslokaal' en 'Zie je grootste vijand als je leraar' en die op haar 91e nog zo weet te inspireren maar ook de pijn van haar eigen reis naar vergeving niet bagatelliseert, maakt op mij en alle andere aanwezigen zeer veel indruk.
 
Deze ontmoeting op deze dag - mijn verjaardag - maakt voor mij een cirkel rond. De oorlog was altijd dichtbij op mijn verjaardag toen ik nog heel jong was. Opa's die de oorlog van dichtbij en intens meemaakten spraken erover op mijn verjaardag en het maakte dat ik jarenlang worstelde met boosheid op mijn opa's omdat hun verhaal mijn verjaardag overschaduwde en ook mijn schaamte daarover. Het lezen van De Keuze, mijn persoonlijke ontwikkeling daarna en deze ontmoeting gaven me ruimte om dat opnieuw aan te kijken en mijn opa's (en mezelf) hiervoor te vergeven. Ik kon de gevangenis in mijn hoofd afbreken.
 

Eger-2Bidden voor de vijand

Als we na de gezamenlijke lunch om Dr. Eger heen staan, bidt zij voor ons - Kingsmen - maar ook voor de White Nationalist Supremacy Movement, een nazistische stroming in Amerika die rassenhaat predikt. Deze vrouw leeft ons werkelijk voor dat je jezelf geen slachtoffer hoeft te voelen, dat je altijd de keuze hebt om liefde te kiezen boven haat, nieuwsgierigheid naar de ander boven oordeel over de ander en dat vergeving de poort naar vrijheid openzet.
Ik voelde de rest van mijn verjaardag vooral dankbaarheid voor deze ontmoeting. Voor dit verjaardagscadeau!

Geraakt door 'de ballerina van Auschwitz'