< Terug

Artikelen over 'Vertrouwen' in het Tijdschrift voor Coaching

Leiderschap en vertrouwen

De afgelopen 25 jaar houd ik me al bezig met de vraag hoe je leert leidinggeven vanuit liefde en vertrouwen. Die zoektocht heeft me al heel veel opgeleverd en ik voel me bevoorrecht dat ik intussen als begeleider met anderen mee mag reizen op hun eigen zoektocht. Waarbij ik ze mag ontmoeten in hun kwetsbaarheid en ze mag uitdagen het beste uit zichzelf te halen. En waarbij ik zelf ook elke dag nog mag leren om mijzelf in vertrouwen nog meer te omarmen.

Zowel in mijn eigen zoektocht als in de zoektocht van anderen herken ik het belang van 'vertrouwen'. Vertrouwen dat anderen je geven en wat je in jezelf mag koesteren. Keihard nodig om te kunnen groeien, om anderen nabij te laten, om jezelf toe te staan kwetsbaar te zijn, om fouten te mogen maken en stevige feedback te ontvangen zonder je afgewezen te voelen, om maar een paar zaken te noemen.Op_het_scherp_van_de_snede.png

Voor het Tijdschrift voor Coaching ging ik de afgelopen maanden op zoek naar 'vertrouwen' op plekken in de samenleving waar niet iedereen een inkijk krijgt. Om te leren en om te kunnen delen.

Op het scherp van de snede

Met Anne Verbokkem ging ik op bezoek bij Defensie. Anne is net als ik verbonden aan De School voor Transitie en werkt parttime als opleidingsontwikkelaar bij Defensie. We verkenden, samen met een commandant van het Korps Mariniers en een psychologe die bij Defensie onderzoek heeft gedaan, hoe defensie werkt aan vertrouwen onder haar manschappen. Met name daar waar onze landgenoten op missie moeten samenwerken  onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden. Samen schreven we het artikel 'Op het scherp van de snede'. We hadden een boeiend gesprek en deden de ontdekking dat ook bij defensie - wellicht tegen het vooroordeel in - het belang van kwetsbaarheid en leiding geven vanuit vertrouwen en liefde een steeds belangrijkere rol in begint te nemen. En waar de 'mannenhumor' afgewisseld wordt met echte gesprekken van mens tot mens.

Een verhaal over vertrouwen in het heetst van de strijd, vertrouwen dat berust op het opbouwen van een band als mensen onder elkaar.

Klik hier om het artikel te lezen.

Vertrouwen in herstel

Voor dit artikel ging ik met Toon Walravens (ervaringsdeskundige en hoofdopleider bij de RINO Groep) op bezoek bij Helmine Pronk-de Graaff (diaconaal pastor) in het Justitieel Complex Zaanstad. Daar hadden we - samen met een gedetineerde - een ruim twee uur durend gesprek over vertrouwen in de penitentiaire omgeving. Het ging over vertrouwen vanuit diverse invalshoeken. Die van de gedetineerde, die van de bewaarder, die van de geestelijk begeleider en die van de opleider die bewaarders en begeleiders opleidt in herstelgerichte detentie.

In de justitiele omgeving groeit het besef dat alleen rehabilitatie via reclassering niet voldoende is om recidive te voorkomen en mensen weer een plek in het normale leven te geven. Detentie mag meer zijn dan alleen 'je straf uitzitten' en zou ook moeten gaan over herstel.

Het artikel toont de complexiteit van het thema, het toont de complexiteit van de justitiele omgeving waar het aantal mensen met meervoudige problemen toeneemt, maar het toont ook de kern van waar het allemaal om gaat: dat je elkaar als mens kunt blijven zien, zelfs in een omgeving waar gedetineerden hun straf uitzitten voor daden die we als onmenselijk betitelen.

Een boeiend gesprek dat vertrouwen rechtstreeks aan menselijkheid koppelt.

Klik hier om het artikel te lezen.

Artikelen over 'Vertrouwen' in het Tijdschrift voor Coaching